Sedlo

Je téměř polovina srpna a za okny naší chatrče jménem Stuvoyi podruhý pořádně prší. Sedim ve vlněnejch ponožkách, županu a za poslechu Harryho Pottera pociťuju téměř zenový stavy.

Poslední příspěvek ze začátku května jsem posílal před odletem do Evropy. Čekaly mě dvě veselky, čundry, návštěvy…no prostě moje už klasický jaro. Užil jsem si to tak moc, až sem se několikrát přistihl, že by nebylo asi úplně špatný v Čechách zůstat. Užít si léto, podzim a prožít po 3 letech českou „zimu“ tzn. splíny kolem nuly celsia, prohřátý sauny, lyžování v Alpách, narvaný hospody každej pátek, sobotu i neděli, zažít dvě chřipkový epidemie a vidět přírodu, jak se v dubnu probouzí.

Nene, tenhle příběh nebude mít pro mojí babču happyend. Teda zatím. Třetího října odlítám směr New York a bude to moje první cesta přes Atlantik, abych za 14 dní letěl zpět přes Singapur a dál na Bali.

Měl jsem v plánu se potápět na GiliT jako loni, ale Lombok spolu s tímto malým turistickým ostrovem sejmulo dost silný zemětřesení. Nemají vodu, elektřinu, desítky lidí přišly o život. Jsem v kontaktu s přáteli, kteří se snaží na místě pomáhat a postavit místní ekonomiku, příbytky a životy lidí zpět na nohy.Vzhledem ke zkáze, kterou poslední zemětřesení způsobilo to bude jistě mnoho týdnů či měsíců trvat. Pokud bys chtěl také nějak pomoci, tak nejlépe přes paypal například pro anna.walker@ymail.com (ano, je to tak správně, je to email od yahoo). Pár dolarů jsem Anně také poslal. Znám jí osobně, rozjížděla před mnoha lety Gili EcoTrust, neziskovku, která vzdělává místní a pomáhá různými projekty řešit ekologický a sociální problémy na ostrově. Můžete mít jistotu, že všechny peníze půjdou místním na rekonstrukci jejich příbytků, nákup základních potravin, vody atp., protože zničením ostrovů Gili a spolu s úprkem turistů přišla většina místních o jediný rodinný příjem. Pokud paypal nemáš, ozvi se mi a nějak to vymyslíme.

Další novinky? Pustil jsem se do jednoho dlouhodobějšího projektu s agenturou Zirhamia, takže pokud tě lákaj Filipíny a nemáš např. jazykovou výbavu, dost odvahy se vydat tak daleko nebo prostě jakýkoliv pochybnosti, na přelomu března a dubna vemu cca 7 lidí na skoro třítýdenní pouť – víc info zde. V plánu mám pak ještě návrat na Sumatru a časem bych se chtěl vypravit ještě někam, kde jsem to neprojel a tu zemi si nacestoval. Náš Stuvoyi je na prodej a je dost možný, že léta v Norsku se pomalu ale jistě chýlí do finále a být oficiální průvodce by mě na pár měsíců v roce mohlo zabavit a v létě bych se tak mohl konečně podívat na Povaleč :)

Nahoře klasicky nějaký opožděný fotky ze dvou výletů s Mel. Famózní Tiské stěny a ještě lepčí čundr Verneřickym středohořím s přespáním na Kalichu a mým prvovýšlapem na nejskvělejší kopec Sedlo.

Příště a slibuji, že to bude dřív než za čtvrt roku, vám napíšu o našem tripu za polární kruh. Lofoty byly famózní!

error: Content is protected !!