Září září

Slunce nám přes špičky smrků už jen šimrá Stuvøy a okolní louky dostaly podzimní sestřih. Babí léto na jihu Norska přináší nebe plné hvězd, spoustu hub, ale také o dost kratší dny, než jsme byli poslední týdny zvyklí.
Komár už nedrží štětec v ruce a nestojí ráno u plotny, aby vykouzlil ranní kávu k rannímu cigárku, ale standardně datluje něco do počítače pod Slandou. Ačkoliv bylo letošní léto v Hjartdalu na výlety skoupé, nenudili jsme se. Naopak. Během dnů volna, kdy jsme mohli zapomenout na práci, jsme se sbalili a vyrazili třeba dvě stě kilometrů k moři, kde na nás čekaly opuštěné pláže a vzduch prosycen solí. Bohužel na nás nečekalo moc ryb, ale nemusí pršet, stačí když kape, žejo.
Tady na severu není mnoho příležitostí k socializaci, pokud nechcete, aby vás to stálo pár tisíc v podobě nějakýho hudebního festivalu v country stylu, kde se omladina válí v kovbojských kloboucích v blátě a lemtá kelímkový pivo za dvěstěpade. A že těch festivalů v okolí je! Notodden bluesfest, Kongsberg jazz festival, Rjukan Jazz, Seljord country fest…
Dneska je druhýho září a norčátka už chodí 14 dní do školy. Je po turistický sezóně a už tak pomalé tempo venkova je ještě pomalejší. Jakoby tu pohodu vycítily i ryby v řece, který ne a ne skákat na háčky. Své by k tomu mohl povědět Kafky, kterej za čtrnáct dní nechytil ani jednoho pstruha, zato vypustil z hlavy miliony slov. Už jste slyšeli tamto o tý Kanadě?:)
Na disku na mě čeká ještě několik set fotek z bráchovy svatby, takže abyste věděli, mam už vlastně švagrovou a neteř! Yes! Strávil jsem s rodinou večer na břehu Vltavy tancem za doprovodu melodií z Hitšarády roku 89. Ale tak hlavně že se svatebčané bavili a Dj kromě pupku neukázal ještě něco víc, když ho minul i ten hudební vkus.

Vlastně vkus všeobecně.
Jestli právě čtete tyhle řádky, nebo se třeba pozastavujete nad dementním Babišem, kterýho jsou zase plný internety, my se Šotkem vaříme. Teda vlastně Šotek vaří. Po mém včerejším dvouchodovém menu – čočková polévka + opečený losos s bramborem mě ten fousatej syčák trumfne pravou hovězí svíčkovou na liškách s vařeným bramborem. No nedivte se, erteple byly v akci.
Dobrou chuť.

error: Content is protected !!