Penang

Tolik sem toho slyšel o Penangu. Prej indická kuchyně lepší než v Indii a thajská lepší než v Thajsku. No, jeli sme se na to s Lubíkem podívat. Mě vypršelo thajský vízum a Lubík potřeboval trochu dobrodružství…

Když se podíváte na mapu a zapíchnete špendlík do Saladanu na Koh Lantě a do Penangu v Malajsii, neni to až tak daleko. Vzdušnou čarou přesně 282 kilometrů. Po silnici jsme to zvládli na tři přestupy s nateklýma nohama za 10 hodin.

Penang je ostrov, na kterym leží město George Town, ale každej tomu městu prostě řiká Penang.
Penang byl kůl!
Penang? Ty voe fakt dobrý!
Penang? Street art!
George town? Kde to je?
Asi nějak takhle.

Proč tam jet? Je to asi jedno z nejhezčích měst v jihovýchodní Asii. Jako fakt. Města v tomhle koutě Země stojej za starou bačkoru. Buď to tam trochu smrdí, nebo tam je vedro, nebo to tam smrdí a je tam vedro, takže chceš někam do hor nebo k moři. Penang ehm George Town je podobně malebnej jako Hoi An ve Vietnamu. Je tam dost baristickejch aktivit i pro hipstry, což oceňuju až zpětně, páč tady na druhý straně Malajskýho poloostrova maj kafe jak když propláchneš čubce prdel. Jsou tam i galerie, takovej ten genius lóci a městskou hromadnou dopravou si zajedeš do národního parku na trek a nebo na pláž.

Dva dny jsme bloudili v ulicích George Townu a snažili se objevit co nejvíc gráfek, ale tak nějak sme se furt motali na stejnejch místech. V noci jsme třímali v ruce lahváče a tmavý uličky byly ozařovány červenými lampijóny – bylo těsně po čínskym Novym roku.

George Town je přístavní město, kde se odjakživa mísily kultury. Je to brána do Malajsie a Indonésie, takže kde je obchod, jsou peníze a kde jsou peníze, jsou Číňani. V Penangu jich je přes 40% a dodnes obývají tradiční domy, díky kterým byl George Town po právu zařazen na seznam UNESCO.

A jídlo? Indická kuchyně skvělá, malajská standard nuda, šeď..a čínská? No po těch hodech na Kho Lantě mi to nějak nejelo. Hlavně čínský snídaně jsme protrpěli a pro vegetariány teda velký špatný.

error: Content is protected !!